Glasrecycling

Glasrecycling

Jaarlijks gebruiken de Nederlandse huishoudens gezamenlijk ongeveer 550.000 ton aan eenmalig verpakkingsglas. Aangezien 80 procent van dit verpakkingsglas door de consument via de glasbak geretourneerd wordt en glas steeds opnieuw hergebruikt kan worden zonder kwaliteitsverlies, is het recyclingsproces dat wij leveren van groot belang voor zowel milieu als de glasindustrie.

Het gebruik door de glasfabrieken van gerecycled glas in plaats van ruwe grondstoffen brengt veel voordelen mee voor het milieu:

• Er is sprake van minder afval op de vuilstortplaatsen;
• Besparing van grondstoffen;
• Er is minder CO2-uitstoot;
• Het belangrijkste deel van het restafval dat wij tussen het glas uithalen wordt eveneens opnieuw gerecycled. Er is minder energie nodig om van scherven weer flessen en potten te maken.

Glas scheiden

Glas gooi je (gescheiden) in de glasbak. Je weet dat het glas op die manier in het recyclingsproces terecht komt. Maar wat gebeurt er met al dat glas? en hoe ziet het glasrecycle proces eruit? In de onderstaande afbeelding van glasscheiden.nl is dit visueel weergegeven.

Kringloop van glas

Omdat glas voor 100% herbruikbaar is, is de inzameling erg belangerijk voor het toepassen van glasrecycling. De grootste taak van recyclingsbedrijven als Van Tuijl is de scheiding van glas en verontreiniging uit het aangeleverde inhoud van glasbakken.

Het komt helaas nog erg vaak voor dat het verkeerde materiaal in de glasbak terecht komt. Denk aan kruiken, porselein, plastic maar ook hittebestendige (glazen) ovenschalen. Wanneer deze "verontreiniging" in het nieuwe product van de glasfabriekanten zouden komen, worden de nieuwe producten instabiel. Van iedere ton (1000 kilogram) glasscherven mag slecht 0,02% (20 gram) aan verontreininging zitten. Dit is de voorwaarde van de levering aan glasfabriekanten. Met moderne machines, maar ook met de hand zorgen wij hiervoor, maar het begint al bij de glasbak. doordat we samen kleur en glas gescheiden inleveren.