Holglas

Aanleverspecificaties

Voor de aanleverspecificaties van holglas kunt u hier het bestand downloaden:

Aanleverspecificaties holglas Van Tuijl Glasrecycling

Aanleveren

Bedrijven, overheidsinstanties en particulieren leveren hun glas bij ons aan de poort af. Middels onze eigen weegbrug wordt het binnengekomen glas eerst gewogen zodat we precies weten hoeveel glas wij dagelijks binnen krijgen.
De weegbrug wordt periodiek geijkt zodat we zeker zijn dat wat u komt brengen, ook op de factuur komt te staan.

Voorreinigen van het glas

De Nederlandse glasbak doet bewust en onbewust dienst als stortplaats voor allerhande producten en grondstoffen. Gemiddeld bevat 1.000 kilo glas 40 kilo aan vuil. Zo treffen we regelmatig gestolen tasjes en portemonnees aan, die we trachten te retourneren aan de rechtmatige eigenaar. Ook treffen we veel aan glas gerelateerde voorwerpen aan zoals straatklinkers, kruiken, schalen en vuur- en ovenvaste materialen, waarvan mensen abusievelijk denken dat ze in de glasbak thuishoren. De grootste vervuiling wordt eerst met de hand verwijderd, voordat de machines hun werk gaan doen.

Reiniging van glas

Na reiniging bereikt het glas onze volledig computergestuurde clarity-machines waar het met behulp van laserogen gesorteerd wordt op kleur.

Nacontrole

Aan het einde van het proces vindt nog een laatste menselijke controle plaats waarbij de overgebleven stukjes vuil verwijderd worden. Bij levering aan de glasfabriek mag van de aanvankelijke 40 kilo vuil nog slechts 35 gram per 1.000 kilo aan steen en porselein resteren.

Verwijdering organische resten

Voordat het glas aan de glasfabriek geleverd kan worden dienen ook de organische resten zoals mayonaise, wijn en jam van het glas verwijderd te zijn. Om deze resten te verwijderen wordt het glas ongeveer acht weken opgeslagen in onze opslagplaats in Dongen. Op deze wijze wordt het glas op natuurlijke wijze door bacterie├źn van de organische resten ontdaan.
Een keurmeester voert hier lotkeuringen uit om te bepalen of het door ons opgeslagen glas aan de kwaliteit voldoet voordat er tot levering kan worden overgegaan